Des...så tuff att han kunde förolämpa domaren bara genom att vifta med öronen.
Des Moroney i dubblett? 
 

Idag vimlar det i kiosker och spelbutiker av allehanda påkostade hockeybilder – dubbelsidiga, färgglada, lackade kort med guldrelief och massor av statistik och information.

Men redan på sextiotalet dök de första samlaralbumen upp. Hockey 67/68 var epokgörande när det kom. Williams förlag sålde bilder i små ogenomskinliga papperspåsar, barnen bytte som tokiga och föräldrarna rasade. Ungefär som idag, med andra ord.

Däremot är det mycket annat som skiljer sig från dagens samlarbilder. Det tekniska utförandet förstås, men också innehållet. Att spelarna ser ut som gamla gubbar (se ”Lars Alseryds ålder” här) är onekligen fascinerande, liksom de yrken som många spelare hade på den tiden (betongarbetare, ritare, mätare, chaufför, representant). Framför allt vimlar det av montörer. Vad gör en sådan?

Presentationerna är ofta små poetiska recensioner av spelarnas kvaliteter; ”dålig skridskoåkare”, ”knackar på porten till Vikingarna”, ”påläggskalv” och förstås klassikern ”Erling Sundblad, modern center”.

FF har gjort ett nedslag bland de första hockeyalbumen, något som var en nostalgisk resa i tiden. Fram till den 20 september, då Mora gör comeback i den serie man tvingades lämna några år efter att dessa bilder togs, kommer vi att presentera några av dåtidens spelare. Vi börjar med den tidens superstjärnor, legenderna.

- Legenderna

- Rivalerna

- Orsingarna

- Ledarna

- Tuffingarna

- Hjältarna

Fotnot: artikelrubriken syftar på en låt av Svenne Rubins (vars filmpreferenser tidigare har diskuterats på denna sajt). Hela texten hittar du här.

Text: Krister Insulander
Hejduk : PeO Mattson

Slut