Visst är detta klubbmärke vackert!

Mora IK forever!
Dalarna är (ö)känt för sin konservatism. Kanske är det svaret på varför Mora IK närapå ensamt stått emot trender som svept över hockeysverige. Andra klubbar har gladeligen övergett gamla traditioner i hopp om att öka inkomster och sportsliga framgångar. Korkat eller smart? Nja, döm själva.

Mora ishockeyklubb har alltid hetat Mora ishockeyklubb och kommer troligen heta så fram till domedagen. Mora IK undgick sammanslagningsvågen på 1980-talet, konkursvågen på 1990-talet och NHL-vågen på 2000 talet.

Detta gör den ädla klubben från Ovansiljan till medlem i en exklusiv skara ishockeyklubbar: vi som aldrig bytt namn, bytt klubbmärke, gått i konkurs, ingått en sammanslagning/utbrytning eller lagt till en ny del i namnet. Om detta beror på en långsiktig plan för varumärket Mora IK eller om klubben helt enkelt varit trög och inte hängt med i svängarna låter vi vara osagt.

Som kuriosa kan man notera att de tre stora stockholmsklubbarna aldrig fipplat med namnbyten även om Djurgården tåade på gränsen i mitten på 90-talet med sitt märkliga "Djurgården Lions". I övrigt är namnbyten vanliga över hela Sverige i både små och stora klubbar.

För att förekomma lömska påhopp ska Faleijs Finest erkänna att under 80- och 90-talen har det luddiga begreppet "Morahockey" seglat omkring i olika sammanhang. Faktum kvarstår dock att det juridiska namnet Mora ishockeyklubb aldrig ändrats och inte heller har representationslaget uppträtt under annat namn.
Många klubbar handskas tyvärr fortfarande slarvigt med sina varumärken och blandar friskt gamla inarbetade klubbnamn med den eländiga och slentrianmässiga formeln "ortsnamn+hockey". Som exempel tycker jag Vallentunas "VBK" är tufft nog att sälja ut Globen bara det, dags att rensa hårdare bland "Vallentuna hockey"?

Informationen nedan är hämtad från årsböcker, hemsidor, e-brev från fans, tips i gästböcker samt ur mitt eget minne.

Här bjuder Faleijs Finest på en kavalkad av mer eller mindre lyckade namnbyten i svensk ishockey:

Almtuna IS
Kultlaget som alltid kämpat i motvind i akademikerstaden Uppsala bytte under en identitetskris på 90-talet namn till Uppsala AIS. Lyckligtvis fick föreningen tillbaks självförtroendet och spelar nu under originalnamnet.

Arlanda Wings
Ur Märsta IK bildades Arlanda HC. En ovanligt lyckad sammanslagning skedde 1973 mellan Rosersbergs IK och Arlanda HC. Klubben tog namnet RA73. Hjärtlöst nog bytte ledningen 1992 namn på klubben till Arlanda Hockey. På senare år har klubben bytt namn igen till det relativt fyndiga Arlanda Wings HC.

Arvika
HC
Arvika HC bröt sig ur IFK Arvika 1971.

Bodens IK

Bodens Ishockeyklubb bildades 1987 när Bodens BKs ishockeysektion blev självständig. Innan detta fanns under en period konstellationen BBK/Björns, ett samarbete mellan hockeysektionerna i Bodens BK och Svartbjörnsbyns IF (den sistnämnda klubben ofta kallad Björns i folkmun).


Bofors Bobcats
Hårdingarna i Bofors IK blev över en natt till mjukisar när klubben i början på 2000-talet bytte till det fantastiskt osmidiga namnet Bobcats. Då var det bättre förr, innan 1978, då man fortfarande hette KB-63 och BK Karlskoga.

Bollnäs Ishockeysällskap
Bakom det mesiga men ändå charmiga namnet döljer sig två klubbar. En av Mora IK:s värsta kombatanter på 60-talet, IK Warpen, slogs ihop 1966 med Kilafors och bildade BIS.

Borlänge Hockey
"Lilla Leksand" har flera namnbyten och ombildningar bakom sig. Tunabro och HC Dobel låter kanske bekant?

Boro/Vetlanda HC
Klubbens brokiga men intressanta historia speglas i dribblandet med klubbnamnet. Starten på historien är densamma som för de flesta av dagens ishockeyklubbar, en sektion bildades på 50-talet ur ortens IF eller IK. I BVHC:s fall hette moderföreningen Landsbro IF och sektionen bildades säsongen 58/59. Så småningom kom tillägget Boro/Landsbro IF och 1978 bildade Boro/LIF och Vetlanda HC den nya klubben Boro/Vetlanda HC. Riktigt kul blev det (ett tag åtminstone) när en huvudsponsor 1989 köpte namnet Team Boro HC och köpte in stjärnspelare. Ekonomin höll inte och 1996 tog klubben tillbaks sitt gamla namn Boro/Vetlanda HC.

Botkyrka HC
I det som av oss lantisar brukar benämnas Stor-Stockholm kryllar det av ishockeyklubbar. Under åren har ett antal mer eller mindre lyckade sammanslagningar förekommit. Grödinge SK och Norsborg IF slog ihop sina verksamheter till säsongen 1991/92 under namnet Botkyrka Ishockeyförening. För att ytterligare spetsa till seniorhockeyn i kommunen anslöt även IFK Tumba till säsongen 1998/99 och laget spelade i division 1 som Tumba/Botkyrka Hockey Club (T/B Hockey). Till säsongen 2000/01 tog man åter kommunnamnet och ändrade till Botkyrka HC.
Norsborg har för övrigt, liksom Tumba, fler sammanslagningar bakom sig. På sjuttiotalet lirade Norsborg under namnet Norsborg/Hallunda.


Bäcken HC
Kunde man vinna SM i klubbnamn skulle dessa göteborgare vara heta kandidater varje år. Hur kan folk i Göteborg gå och heja på Värsta Rövlunda när dom har Bäcken i stan? BK Bäcken bildades under folkhemmets glansdagar 1954. Ett samarbete mellan Bäcken, Göteborgskamraterna och Heimer under namnet Föreningen Göteborgsidrott, FGI, inleddes 1975. Följden blev att ishockeylaget bytte namn till IFK Bäcken. Efter guldåren på senare halvan av 70-talet hörde vi inte mycet av Bäcken innan de 1990 slog sig samman med Järnbrott till Gothia HC. Ett snusförnuftigt namn. Lyckligtvis tog klubben tillbaks sitt gamla namn och heter från 94/95 Bäcken HC.

Clemensnäs Hockey
Bakom västerbottensklubben står en sällsynt lyckad sammanslagning. 1972 gick de meriterade klubbarna Clemensnäs IF och Rönnskärs IF samman och bildade CRIF . 1996 bytte klubben till det nuvarande namnet.

Falu IF
FIF är inte samma klubb som vi moringar minns från de heta derbyna på 80-talet. När Team Falun (tidigare Falu IF) gjorde spektakulär konkurs 1997 räddade man kvar ungdomssektionen som numera åter spelar under namnet Falu IF.

Frölunda Indians
Som tungviktare i ishockeysverige reflekterar knappast Göteborgarna över att deras iskrigare sedan flera år spelar med en fjäderskrud på bröstet. Illa nog var det redan 1984 när ishockeysektionen i Västra Frölunda IF under förnedrande former tvingades bilda Västra Frölunda HC.

Halmstad Hammers
Att barnens favoriter Hammers inte har en så lång historia ger kanske blotta namnet en hint om. När konkurrensen mellan fotbolls- och ishockeysektionen inom Halmstads BK blev för hård 1967 bildades Halmstads Hockeyklubb. I slutet på 90-talet bytte HHK till Hammers.

HC Örebro Pirates
Landkrabborna i den unga klubben HCÖ tog namnet Pirates när man började avancera i seriesystemet.

Huddinge IK
Det stolta förortsgänget började 1950 som en utbrytning från Huddinge IF. Förvisso ritades ett oerhört stilrent klubbmärke utformat som en skridsko i slutet av 70-talet, där ordet "HOCKEY" står i skridskoskenan, så att det de facto står Huddinge Hockey i loggan, men klubben har aldrig bytt till Huddinge Hockey. Faleijs Finest gratulerar till en principfast styrelse i [håikå].

Hästen Hockey
När klubben med Sveriges genom tiderna coolaste namn, Vita Hästen, gick i konkurs 1995 reste sig så småningom Hästen Hockey ur spiltorna...förlåt...spillrorna. Bordellklangen är inte lika tydlig i det nya namnet men nog är Hästen med hästländer den tuffaste klubben i Östergötland?

HV71
IK Stefa (IdrottsKlubben STEnsholms FAbriker) var ett företagslag som 1967 slog sina påsar ihop med Vättersnäs IF och bildade Vätterstads IF. Några år senare (kan du gissa vilket år?) bildade Vätterstads och Huskvarna IF det nya gänget HV71. Begynnelsen bjöd på både toppar och dalar men med tiden utvecklades dock klubben till att bli en av Sveriges bästa.

IF Björklöven
Vad som började som IFK Umeås ishockeylag omvandlades med tiden till ishockeyklassikern IF Björklöven. Detta föregicks av sammanslagningen mellan nämnda IFK Umeå samt Sandåkerns SK. Laget hette under ett par säsonger innan namnbytet IFK/SSK Umeå. Redan på 60-talet gick IFK i folkmun som "Löven" då de bar lövet på sina tröjor. I slutet på 90-talet beslöt styrelsen att ändra klubbnamnet till Lynx, att ändra den härliga ljusgröna färgen på matchstället till mörkgrönt samt att ta bort sveriges snyggaste logo och ersätta den med en stiliserad katt. Hörde jag Homer Simpson utbrista i ett "Doh!" ? Lyckligtvis är ordningen återställd och lövet är åter på plats på tröjorna.

IF Sundsvall Hockey
Den urgamla klubben Tunadals SS ombildades 1976 till Sundsvall/Tunadals IF. 1985 tog man sig det trista men tidstypiska namnet Sundsvall Hockey. Dessutom har man på senare år skrotat klubbmärket till förmån för en illa designad katt.

IK Oskarshamn
De halvsunkiga lokalkonkurrenterna AIK och IFK slog sig ihop 1970 till den nya klubben AIK/IFK Oskarshamn. Två år senare tog man det obegripligt torra namnet IK 70. 1986 bytte klubben till IK Oskarshamn och 1996 lade man dessutom till det allt annat än fyndiga Eagles. Örnen nackades dock redan till säsongen 03/04 och klubbdräkten pryds återigen av det härligt 70-talstrendiga klubbmärket.


KB-65
Torde vara en av de äldsta (kanske den äldsta) sammanslagningar som fortfarande existerar utan namnbyten eller dyligt. KB 65 bildades 1965 ur Köpmanholmens IF och Bjästa IF i Ångermanland.

Köping HC
Troligen ståtar det anrika laget från Köping med sveriges värsta nerköp i avdelningen namnbyte. I begynnelsen hette klubben IK Westmannia, ett fantastiskt vackert namn. På 90-talet hette klubben plötsligt IK Westmannia-Köping, vilket blev IKW Köping, vilket blev IK Köping. För att vara helt säkra på att all personlighet i namnet skulle vara utraderad bytte klubben också till Köping HC.

Leksand Stars
Inte ens en hockeyinstitution som LIF kunde hålla fingrarna borta från NHL-wannabegodispåsen och spelar sedan flera år under tillägget Stars. Något förlåtande dock att temat med fyrauddiga stjärnor kan spåras ända tillbaks till 1947 i klubbens historia.

Lidingö Wikings HC
En något märklig ekonomisk satsning på Lidingö HC gick riktigt hyfsat ett tag med spel i allsvenskan, innan det tog tvärstopp med en konkurs hösten 2000. Verksamheten dog dock inte utan lever kvar som Wikings.

Linköpings Hockey Club
LHC känns inte speciellt genuint och är det inte heller. Så sent som augusti 1976 bildades klubben ur BK Kentys ishockeysektion. (ärligt talat, hade det inte varit coolare med Kenty i elitserien?)

Luleå Hockeyförening
Den svenska elitseriepubliken har genom namnändringar missat inte bara godbiten BK Kenty utan också det magnifika Groko Hockey. IFK Luleå regerade under 70-talet i stan med Luleå SK som lillebror. Stålföretagaren och sponsorn Seard Åberg slog samman lagen 1977 under namnet Groko Hockey (Seards företag hette Groko). 79/80 tröttnade Seard på allt strul och en ny ombildning mynnade ut i dagens Luleå HF.

MIF Redhawks
Malmö Ishockeyförening bildades 1972, samtidigt som ishockeysektionen upphörde i Malmö FF. Tillägget Redhawks dök upp 95/96.

MoDo Hockey
Alfredhems IK, AIK, är ett av de stiligaste ishockeynamnen genom tiderna. Därför är det extra sorgligt att laget nu spelar under sveriges fulaste namn. Även fast klubben sålde namnet till en huvudsponsor 1963 och blev MoDo hängde tillägget AIK med några år innan det fasades ut.

Mölndal Hockey Stars
Alla moringar minns med fasa dessa feskargöbbar som var så svårslagna under tidiga 90-talet då Mölndal faktiskt nosade på elitserien. Laget började som en sammanslagning 1970 mellan Fellows-Sågdalen och Rapid. Den nya klubben hann knappt registrera sig som FSR Mölndal innan man 1971 bytte till Mölndals IF. 90/91 var det dags för namnändring igen, denna gången till det tidstypiska och tråkiga Mölndal Hockey. Klubben, eller rättare sagt Jan Kaber, fick tyvärr ont om klirr i kassan så de glada dagarna tog slut snabbt och har ännu inte återkommit. Inte ens det senare tillägget Stars har hjälpt.

Nybro Vikings Ishockeyförening
Inspirerade av kommersiellt lyckade exempel bytte gamla fina Nybro IF år 2002 namn och logotyp enligt modell Kalle Anka. NIF startade annars som en ishockeysektion inom Nybro idrottsförening 1955 där man bröt sig ur och bildade egen förening 1998.

Nyköping Hockey
NH90 var kanske inget höjdarnamn men blev det verkligen bättre så här?

NSA-76
Vem minns NSA-76? Nacka SK med 23 säsonger i högsta serien kvalade till ES, 75/76. Kom dock sist i kvalet som togs hem av IF Björklöven och Örebro IK. Men nu skulle man spänna musklerna ytterligare och slog inför säsongen 76/77 sina påsar ihop med IK Skuru (en säsong i högsta serien) samt Atlas Diesels IF (5 säsonger i högsta serien, bl. a med Rolle Stoltz). NSA-76 såg dagen ljus men roligare än så blev det aldrig. Efter ett antal säsonger som mitten/kölag ombildas laget till Nacka HK i början på 80-talet. I slutet av samma decennium gör man en säsong i Allsvenskan samt har Mats Sundin spelande i laget. I början av 90-talet försvinner sedan laget helt ut i pereferin.


NP Rams
Noretpojkarnas ishockeysektion var pionjärer i landet med att lägga till ett engelskklingande namn. Tack vare att klubben var så tidigt ute och drivit namnbytet konsekvent med slogans som "Bockatag" och "Rams hurts" har NP fortfarande hedern i behåll.

Orsa IK och Ore
Under en panikartad period på 90-talet såg sig konkurrenterna Orsa och Ore tvungna att slå ihop sina resurser som Ore/Orsa Woodpeckers. Som vanligt med sammanslagningar gick det inget bra och klubbarna är numera skilda åt igen.

Piteå Hockey Club
PHC är en ovanlig sammanslagning såtillvida att det var tre klubbar inblandade. Piteå IF, Munksunds/Skuthamns SK och Öjebyns IF gick samman 1986, men med separata ungdomslag. På köpet skapades sveriges läckraste klubbmärke.

Skellefteå AIK
Under sex säsonger (85/86-90/91) ,varav några tillbringades i elitserien, spelade AIK inte som AIK utan som HC! Orsaken till helgerånet går nog aldrig att begripa men det var visst nåt om att styrelsen fick för sig att folk blandade samman AIK med AIK från Solna. Då var ju HC betydligt personligare? Fansen tröttnade och till slut återbördades de tre originalbokstäverna till namnet.

Skövde IK
Skövde är något av en förbisedd ishockeyort som under många år haft bra drag på sina matcher. Det hela började med att IFK Skövde och Skövde AIK lade ner sina darriga ishockeysektioner 1957 och ur detta bildades Skövde Ishockeyklubb.

Smedjebackens HC
Morgårdshammar och Backbyn tog det gemensamma namnet SHC 1987. Ytterligare en sammanslagning skedde sedan med Ludvika, Team S/L, vilken varade några år. SHC är en sympatisk förening i övrigt, men att frångå namnet Morgårdshammar är ett kulturmord att jämställa med talibanernas raketbombningar av tusenåriga Buddhastatyer.

Sollefteå Hockey
IK Polar var en relativt framgångsrik sammanslagning 1977 av Sollefteå IK och Långsele AIF. Numera lirar laget som Sollefteå igen med ett prydligt "S" på skjortan. Polar Bears, eller Bräcke Hockey som dom egentligen heter, har mig veterligen ingen koppling till gamla Polar.

Strömsbro IF, Gävle Godtemplare IK och ett koppel till...
Uj,uj, uj! Alla turer bland Gävlelagen är inte enkla att reda ut. Kom ihåg när ni läser detta att både "Rallarbo" och "Godisarna" är två riktiga storheter och att det är en välsignelse att allt ordnar sig i slutet så vi numera har kvar dessa klassiker i orginalform.
När ekonomin var som jobbigast på 80-talet slog sig klubbarna samman under namnet SG83 vilket senare blev S/G Hockey. Samarbetet höll till 1991 då Strömsbro hoppade av. Följden av detta blev att GGIK inte ansåg sig ha råd att själva bedriva verksamhet på division 1-nivå utan lämnade skutan de med. Kvar fanns nu S/G Hockey med en plats i rikets näst högsta serie men dränerat på resurser och spelare. In klev Brynäs IF och slog ihop sin ungdomsverksamhet med S/G. Skapelsen gavs namnet Team Gävle Hockeyförening och fungerade samtidigt som farmarklubb åt Brynäs.
Under tiden startade Strömsbro om sin verksamhet från division fyra. GGIK hade mer bråttom och skaffar sig en plats i division tre genom ett samgående med Sätra SK. GGIK försökte avancera till division två, men missade i olika former av kval år efter år. 1995/96 tänkte Brynäs lägga ner Team Gävle-verksamheten vilket väckte intresse i GGIK. Klubben ville gärna gå upp till division två men inte till den pengaslukande division ett. Klubben bad då Brynäs begära ner Team Gävle till division två för att GGIK sedan skulle kunna slå ihop sig med "Teamet".
Till saken hör ju nu att GGIK hade varit sammanslagna 1977-80 med Åbyggeby IK som
GGIK/ÅIK också, så de första svenska mästarna utanför Stockholms län har verkligen
en brokig historia efter 70-talets mitt...

Sura Blue Hammers
Halmstad var dock inte först med ”Hammers”. Redan 1995 bytte anrika Surahammars IF namn på sitt A-lag till Sura Blue Hammers. Hammarlogotypen är dock hämtad från den mångåriga sponsorn Surahammars bruk AB.

Team Kiruna Hockey IF
Troligtvis den sista överlevaren av alla klubbar som lade ett “team” till namnet på 80-talet. Kiruna må vara smällkallt men vad gäller ishockey har det alltid varit hett i stan mellan lokalkonkurrenterna Kiruna AIF och IFK Kiruna. Man slog dock ihop sina krafter inför säsongen 88/89 som den nya klubben Team Kiruna, men med skilda ungdomssektioner, Kiruna HC och Kiruna AIF.

Timrå IK Red Eagles
Att en klassiker som TIK har pysslat med så tarvliga ting som sammanslagningar är en svart plump i klubbens historia. Föreningen startade dock 1928 som Wifstavarvs IK som genom en sammanslagning med Östrands IF ledde till Wifsta/Östrand. Namnet Timrå IK dök inte upp förrän 1966. Efter att ha fört en anonym tillvaro efter glansdagarna på 70-talet försöker klubben kraftsamla genom den desperata sammanslagningen med Sundsvall. Fusionen, IF Sundsvall/Timrå Hockey, höll säsongerna 90/91 till och med 95/96. När så saker och ting börjar stabilisera sig på namnfronten landar en röd örn strax innan elitseriecomebacken och fågelskrället har inte flugit vidare än!

Troja/Ljungby IF
Troja bildades ur Ljungby IF år 1948. Laget gick under namnet IF Troja fram till och med säsongen 83/84. Från säsongen 84/85, officiellt, togs namnet IF Troja-Ljungby. Redan ett par säsonger tidigare "introducerades" ortsnamnet på klubbdräkten i form av bokstäverna IF Troja + Ljungby i cirkel runt den stegrande hästen som är det egentliga klubbmärket. Det handlar alltså om ortsprofilering och inget annat. Folk har problem ändå att placera Ljungby på kartan. På den här tiden sponsrade fortfarande kommunerna sina elitlag, åtminstone om kommunnamnet syntes. Näringslivet på orten blev väl heller inte ledsna när det gick att utröna varifrån laget kom...samt dess större sponsorer..

VIK Hockey Ungdom
Västerås IK splittrades 1980 och ishockeysektionen tog det nya namnet Idrottsklubben VIK-Hockey, IK VIK-Hockey. Vid avancemanget till elitserien 1988 bytte man namn igen, denna gång till Västerås Ishockeyklubb. När den eviga finanshärvan VIK äntligen gick i konkurs 2000 hade man undantagit ungdomsgruppen vilken kunde leva vidare med dagens namn.

Viking Hockey
Halmstad får inte den tveksamma äran av att vara första ishockeylag med vikingatema. IK Viking, som Hagforslaget hette i begynnelsen, har spelat ishockey i 50 år. (Dessutom bildades i Lysekil 1958 en annan ishockeyklubb med namnet IK Viking)

Visby Roma Hockey
Sammanslagningen mellan Roma och Visby AIK är ett försök att rädda en ishockeyregion med hög kultfaktor, men hade det inte gått enklare med ett snyggare namn?

Väsby IK HK
Väsby, med Stockholmsregionens snyggaste klubbmärke och en sägenomspunnen säsong i elitserien, bildades 1956 som en sektion i Väsby IK. I slutet av 80-talet blev sektionerna i Väsby IK självständiga klubbar.

Älvdalens HC
Älvdalen, med Dalarnas näst äldsta ishockeytradition, spelar som det intetsägande ÄHC. Då var det betydligt fräsigare med det gamla IK Björnen.


Har du fler tips på namnändringar är du välkommen att kontakta redaktionen på: peo@mik.se

Tack till Johan Nyberg, Anders Pemer, Micke Därth, Anders Thelemyr m fl.


/ PeO Klarström