Härjiga Härjedalen, nej, håriga härjedalingar, äh, jag menar Härliga Härjedalen!
"Döss wi wam att i Sweg falla"

Ett gränslöst orerande om en heldag med fiske, hockey och rälsbussåkning med hockeytokiga härjedalingar.

Mora IK-Timrå IK 2004.12.11

På grund av datorkrångel och annat bjäfs har detta resereportage blivit liggande i glömskans mörka vrå i mången god dag. Men jag tänkte att jag nu äntligen skulle få tummen ur och göra klart den. Därmed borde jag också kamma hem den tvivelaktiga förstaplasten i bataljen om världens mest försenade resereportage. Nog tjafsat, nu kör vi:



De för många utsockes obegripliga orden i titeln tillhör en fras på orsamål som min mormor brukar portionera ut lite här och var i konversationerna när hon inte har något bättre att säga. Det betyder ungefär; Då vi var i Sveg, far. Frasen, om än utströsslad i helt obegripliga sammanhang, saknar inte helt grund. Hur det ligger till hos moraborna vet jag inte, men orsabor har nämligen så länge jag kan minnas varit flitiga vallfärdare till Sveg. Den främsta orsaken till att man åker dit förefaller vara fisket, som tydligen inte ska gå av för hackor däruppe.

Nu har dock förändringens vindar börjat vina runt stugknutarna. Nu är det härjedalingarna som med jämna mellanrum invaderar vårat län istället. Orsaken stavas förstås ishockey.

Ishockeyintresset hos våra länsgrannar i norr förefaller vara glödhett. Speciellt gäller detta i Sveg, som väl i ett tämligen hockeyfattigt län ändå kan ståta med att vara ett riktigt hockeynäste. Så hett är intresset att man regelbundet organiserar resor ner till matcherna i Mora. Till veckomatcherna åker emellanåt en buss ner med hockeytörstande svegbor, och till ett par lördagsmatcher har till och med en rälsbuss hyrts in.

Undertecknad som är en riktig inlandsbanenostalgiker, tyckte det lät klart kultigt att kunna ta rälsbuss på den, vad gäller persontrafik, så här års slumrande inlandsbanan ned till Mora för att gå på ishockey. Jag tog min MIK-frälste fiskebroder Jerker i näven och tillsammans lyckades vi nästla oss in på tåget vid Orsa finnmarks sista utpost, Emådalen (där Jerker f.ö. har sitt hemma), och åkte sedan med de sista 3-4 milen ner till Mora. Målet för resan var lördagsmatchen mellan Mora IK-Timrå IK som gick av stapeln den 11 december 2004. Våran dag började dock tidigare än så.

Vid 7-snåret brölade väckarklockan ilsket igång ute i den gamla SJ-kuren i Emådalen, där jag brukar husera när jag hälsar på. Sömndrucken och tvär snubblade jag sedan fram över gården i den midvintermörka ottan, och in i stugan för en snabb frukost. På dagsschemat stod nämligen angelfiske först. Vi brummade efter frukost iväg till våran favoritsjö, halvannan mil upp på finnmarken. Eftersom det redan hade börjat dagas blev det utträde på isen medelst skyndsam gång. Helst ska ju angeldonen sitta ute innan den första gryningen kommer smygande, men det brukar vara så lagom lätt att lyckas med det, morgontrött som man är.




*Fläpp-PANG!* Inget vinterfiske går upp mot att se vippan ryckas loss och slå bakåt med en ljudlig smäll. En perfekt start på en hockeylördag.
Foto: Knogen

Efter våran fisketur blev det full fart till Emådalen för ombyte. Och nog trodde vi att vi var ute i god tid, men ack så vi bedrog oss. Strax efter att vi hade stängt dörren bakom oss för att promenera mot stationen hörde vi en tågtuta ljuda norrifrån. Det blev att lägga benen på ryggen, och vi kom ned till stationen precis när rälsbussen rullade in på spårområdet. Vi slängde oss ombord nästan i farten. Väl inne mötte reseledaren Göthe Hammarström oss, och slussade in oss i den färgglada och partydrypande vagnen. Här var fullt till bristningsgränsen, och här var fest. Efter att Göthe under stort pompa och ståt presenterat oss nytillkomna i vagnens högtalare fortsatte färden söderut.



Rälsbussen har ankommit stationen Emådalen. Tyvärr hann jag inte få till en bättre bild än så här.

Har ni fest eller? En nypåstigen och något vilsen artikelförfattare i förgrunden. I bakgrunden står Jerker och påvisar tågets åkriktning för några av resenärerna.

Strax söder om Emådalen kom vi så till inlandsbanans vackraste, och förmodligen mest fotograferade plats- Storstupet. Som traditionen bjuder blev det där stopp på bron för fotografering. Chauffören hade dock åkt lite för långt tyckte man från våran del av tåget, varför strax en enad vagn högljutt skanderade; "Backa! Backa!". Och de fick sin vilja igenom.

Storstupet. Nej, det är inte vårat tåg som syns på bilden. Det är inte ens rätt årstid. Tycker ni förresten inte att mannen på bilden hittat den perfekta tältplatsen?

På tåget blev jag sittandes bredvid en man i 60-års åldern från Hede. Det blev väl mest prat om fiske och jakt, eftersom det var hans huvudsakliga fritidssysselsättningar. Han hade aldrig sett hockey live förr. I alla fall inte på den här nivån. Han hade hört att det skulle vara mycket roligare live. Dessutom skulle det se ut att gå fortare. Därför hade han inte tackat nej när nu tillfället gavs.



John Karlsson från Hede. Stolt medlem i VM-klubben, ett gäng som åker på alla VM-turneringar i ishockey, vart de än månde gå av stapeln.

Naturligtvis var man ju också lite nyfiken på hur lagsympatierna hos de medresande låg till. Någon större gåta blev nu inte detta när man studerade de hemsnickrade kreationerna de hade på sig. Där fanns ett gäng med vita t-shirts målade med spritpennor där det på en stod Mora IK, på en annan Timrå IK, en tredje avslöjade Södertäljesympatier, den fjärde Brynäsdito och även en Malmösupporter kunde märkas i sällskapet. För säkerhets skull frågade jag en av resenärerna som satt mitt emot mig under resan. Han berättade att de flesta svegbor har starka leksandssympatier. Detta mycket beroende på att det var Sigge Bröms som en gång tog hockeyn till Sveg. Men han var också snabb att tillägga att de tyckte det var jätteroligt att Mora nu tagit klivet upp. Om inte annat för att det ju de facto ligger närmare Sveg.

Av bilden framgår tydligt att åtminstone Mats t.h. håller på Mora. I alla fall för tillfället. Vilka Peter t.v. håller på framgår dock inte av bilden.

Jan-Ola, den förmodligen ende Malmöupportern på resan. Här samtalar han med mannen jag snackade lagsympatier med, och som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på.



Göthe Hammarström, reseorganisatör, reseledare, lekledare och allt i allo på resan.

Även hejarramsorna, som skanderades allt högre ju närmare Mora vi kom, underströk de blandade sympatierna. Strax innan vi klev av vid Morastrand kunde man höra följande, något underliga ramsa från gänget; "Heja, heja, heja Mora- MIK är dom bästa. Heja, heja, heja Mora- Timrå IK är dom bästa. Heja, heja ,heja Brynäs- SSK är dom bästa…" o.s.v.

 

Rälsbussen anländer till Morastrand.

  Efter ankomsten till Morastrand upplöstes den kompakta hopen av härjedalingar åt alla håll. En del gick till Claras för inmundigande av middag, en del gick till Lilla Björn för en pilsner eller två innan matchen. Vi följde den ström som drog åt det sistnämnda vattenhålet.





En trio trevliga svegbor som vi fick sällskap med på väg in mot Mora.




Några av de härjedalingar som laddade upp på Lilla Björn

När det blev dags för match gick vi orsabor bort till ståplats, medan härjedalingarna intog sina förbokade sittplatser. Det var ingen direkt gåta vilken sektion härjedalingarna invaderat. Medelst hjälmar, hemsnickrade tröjor och ett synnerligen glatt humör satte de verkligen färg på sittplats.

Matchen då? Ja, det var väl kanske inte jordens klang- och jubelföreställning direkt. Inte blev det roligare när Timrå slog in matchens sista mål till Timråseger med 3-5 i tom kasse inför ett fullsatt Smidjegrav. Något modlåtna vankade vi orsingar åter mot rälsbussen efter matchen för hemfärd till Orsa.

Någon större besvikelse över moraförlusten tycktes dock ej ha smugit sig in hos härjedalingarna. Mannen jag pratade lagsympatier med var dock lite besviken på proffsen;
"-Zetterberg, Modin, var de med?", sa han och slog frågande ut med armarna.
Jag stötte sedan ihop med jakt- och fiskemannen från Hede igen. Jag frågade hur han tyckte det hade varit.
"-Tja. Sådär. Det var väl kanske inte sådär jätteroligt om jag ska vara ärlig", sade han och såg nästan ut som han ville be om ursäkt.
-"Men resan var rolig!" tillade han snabbt, och sprack upp i ett stort leende.

Hemresan blev för oss medresta orsingar inte fullt så lång som ditresan. Vi hoppade av i Orsa, där det vankades utgång på byns hotell senare på kvällen. (Det ryktades även om att några kända skribenter från gästboken, och från Faleijs Finest innersta kretsar skulle dyka upp, men om dom var där var dom lika ljusskygga som tåget på bilden nedan.)




Orsa station. Rälsbussens lampor försvinner i fjärran. Känner jag resenärerna rätt så blev det ganska livat på gator och torg i Sveg den kvällen.



Knogen