Klicka på bilden om du vill läsa hela texten.
Sällan har väl ett omslag varit mer actionladdat än det här..
Mora IK i Rekordmagasinet!
Under stenåldern, före EA NHL2002 och pay-per-view, var Rekordmagasinet dominanten på sportmedia i Sverige. Tidningen är sedan länga insomnad och utgör nu bara hårdporr för nostalgiker. Faleijs Finest har bläddrat i ett extra fint nummer av tidningen.

För människor födda senare än juraperioden är Rekordmagasinet ett luddigt begrepp som används av klyschiga sportjournalister. För något äldre damer och gentlemän är Rekordmagasinet en nostalgikick av samma format som Raketost, kobratelefoner och nylonskjortor.

Det första numret utkom i december 1942, mitt under brinnande världskrig. Boxningspromotorn Edwin Ahlqvist var mannen bakom den nya ungdomliga och grabbiga tidningen. Succén var omedelbar och upplagan steg brant. Som mest sålde tidningen 300 000 exemplar. Tidningen gavs ut mellan 1942 och 1969. Systertidningen Allsport gavs ut varannan månad och innehöll mer djuplodande reportage.

Rekordmagasinet var, tillsammans med Allers, Lektyr, Se och Husmodern, en självklarhet i folkhemmet Sverige. Tidningen har träffande beskrivits som en blandning av de moderna tidningarna Café Sport, Veckans Brott, Sport Bladet, Illustrerad Vetenskap, Månadsjournalen och Offside. Tidningen porträtterade idrottsstjärnor och sportgrenar i fartfyllda illustrerade reportage. Innehållet bestod inte bara av sport utan också spännande reportage, kriminalnoveller, underhållning, humor och lättklädda damer. Serien om den orädde rymdhjälten Allan Kämpe, ritad och författad Eugen Semitjov, fick sitt genombrott i Rekordmagasinet. Mycket populära var samlarbilderna (nej, nej, nej, s-a-m-l-a-r-bilderna, inte samlagsbilderna) i färg på sista sidan. Tidningen varvade, utan tröttsam ironi, italienska fotbollslandslaget med bandylag från Sveriges bruksorter. Det var den idrottsliga prestationen i sig som imponerade på läsarna, inte stjärnstatusen.

En mer allvarsam sida av tidningen var det helhjärtade engagemanget mot nazismen. Även andra inslag i samhällsdebatten kunde synas i tidningen. Tidningen ville ge ungdomen goda förebilder och hög mora. Innehållet förändrades dock med tiden och de sista årgångarna hade ett mer hårdkokt innehåll med pinup flickor.

I nr 3 1946 är det Mora ishockeyklubbs tur att medverka i avdelningen ”Stjärnor i rampljuset”. Därmed hade Mora IK anslutit sig till en skara exklusiva ishockeylag, bandylag, fotbollslag och speedwaylag som fått äran att odödliggöras i Rekordmagasinet. Mora IK var den första landsortsklubben som togs på allvar och bevisade gång på gång att ishockey kunde minsann spelas även utanför Stockholm och Gävle, vilket uppmärksammas i artikeln. På färgbilden poserar laget på hemmaisen i sina lila/vita matchställ med kepsarna tidstypiskt käckt på svaj.

”Stjärnor i rampljuset” känns ganska avlägset idag när TV inte ens rapporterar allsvenska resultat och fixeringen är hård på NHL och dess superstjärnor. Det fanns dock en tid då spelare från Mora IK fanns på samlarbilder i tablettaskar och på klisterbilder till samlaralbum. Det är dock ett ämne för en egen artikel.

/ PeO Mattsson