Älska kvalserien!

Historiens mest gastkramande serieavslutning hade Mora IK i huvudrollen in till sista sekunden. Besviken hade man all rätt att vara men inte nu längre. Nu gäller kvalserien. Vi ska inte klara kvalserien, vi ska vinna den!

Jag gillar inte riktigt att det från officiellt håll uttalats att Mora ska "klara" kvalserien, så säger inte en äkta vinnare. Vi ska naturligtvis vinna serien och göra seriesegern till en fin merit. På vägen dit ska vi fans njuta av en spännande serie också. Om det inte var för tusen osäkerhetsfaktorer förstås.

Kommer Mora kunna göra sitt momentum, sin fart och kraft till ett segervapen? Är Malmö bara en lös sammansättning spetskompetens eller ett riktigt lag? Är Belfour en världsmålvakt eller en gubbe som släpper in fyra-fem mål mot Nybro? Kan Kenny Jönsson verkligen bära ett helt lag? Är Brynäs fortfarande en Aldomóvarfilm på is eller får Boork ordning på grejerna? Har VIK vittring på nåt stort eller är dom kanonmat? Fan vet.

Jag tror alltid att Mora ska vinna. Varje match ser jag som en segerchans och det gör jag nu också. Vi har ett lag fullt av vilja och kompetens med en mycket målmedveten och skicklig ledare i Kari Eloranta. Spelarna hatade av hela sin själ att förlora de viktiga avslutningsmatcherna mot Brynäs och Luleå, dom kommer inte sluta kämpa förrän dom fått avsluta säsongen som segrare.

Uppmärksamhet från media kommer riktas främst på Brynäs, Leksand och Malmö. Mora är lite halvt borträknade redan och det passar oss perfekt. Laget och, vill jag påstå, fansen kommer inte sätta nån osund fixering på derbymatcherna. Personligen bekommer det mig inte om Leksand vinner alla sina matcher med 10-0 bara det är Mora som kommer tvåa i så fall.

Jag menar att vi kommer bra in i kvalserien fast andra tolkar det som förlängningen på ett fiasko. Vi gjorde en drös utomordentligt bra matcher i serieepilogen där vi presterade saker som kvalseriekonkurrenterna inte varit i närheten av. Vi vet precis hur bra vi är, våra konkurrenter har ärligt talat inte en aning om var deras nivå ligger. Jag parafraserar Järnkaminerna för att illustrera Moras segerstrategi: Full fart framåt, håll tätt bakåt, sitt inte utvisade!


Stötta på plats
För exilmoringar i Mälardalen ligger matchen mot VIK bra till och Sthlm-Gävle går på ett kick på nya motorvägen. FF arrangerar inga bussresor men vi kan rekommendera vår gästbok för att knyta kontakter och bilda bilkaravan. Nedan har du spelschemat.

Onsdag 19/3 kl. 19,00 Mora IK - Rögle BK    
Fredag 21/3 kl. 18,15 Västerås IK - Mora IK    
Söndag 23/3 kl. 18,00 IF Malmö Redhawks - Mora IK    
Torsdag 27/3 kl. 19,00 Mora IK - Brynäs IF    
Lördag 29/3 kl. 17,30 Leksands IF - Mora IK    
Tisdag 1/4 kl. 19,00 Mora IK - Leksands IF    
Fredag 4/4 kl. 19,00 Brynäs IF - Mora IK    
Söndag 6/4 kl. 16,00 Mora IK - IF Malmö Redhawks    
Tisdag 8/4 kl. 19,00 Mora IK - Västerås IK    
Torsdag 10/4 kl. 19,00 Rögle BK - Mora IK

Tidigare kvaläventyr
Mora IK har spelat många kval genom klubbens 73-åriga historia. Vi har åkt ut ur högsta lig
an många gånger men oftast genom direkt nedflyttning. Endast två gånger har vi degraderats genom kvalspel. Fyra gånger har vi spelat oss kvar i högsta ligan genom kvalspel. Snart fem gånger alltså.


Säs. Spelform och resultat Grundserie Upp/ned
54/55 Playoffmatcher mot Skellefteå AIK,
förlust 2-0 i matcher
Från div II

55/56 Playoffmatcher mot Wifsta/Östrand,
vinst 2-0 i matcher.
Från div II
59/60 Kvalserien, slutade på 4:e och sista plats. Från div II
61/62 Kvalserien, serieseger. Från div II
62/63 Kvalserien, 6:a, missade på målskillnad. Från div I
63/64 Kvalserien, 2:a plats. Från div II
64/65 Kvalserien, slutade på 4:e och sista plats. Från div I
65/66 Kvalserien, 2:a plats. Från div II
70/71 Nedflyttningsserien, serieseger. Från div I
71/72 Kvalserien, 2:a plats. Från div I
72/73 Nedflyttningsserien, 3:e plats. Från div I
73/74 Kvalserien, 3:e plats. Från div I
75/76 Kvalserien, 3:e plats, missade med en poäng. Från div 1 vä
79/80 Kvalserien, 3:e plats. Från div 1 vä
96/97 Kvalserien, 4:e plats Från div 1 vä
98/99 Kvalserien, 3:e plats. Från div 1 vä
03/04 Kvalserien, 2:a plats. Från SA

PeO Klarström