Bonäs IK >>

Garsås IF >>

Stackmora SK >>

 

 

 

 

Ishockeykulturen i Ovansiljan
Hockeykultur är ett luddigt begrepp som lite godtyckligt brukar slängas fram av klubbar som behöver ge sig själva tröst. Att överhuvudtaget ge sig in på ett på ett så gråtmilt och patetiskt område, gränsande till hembygdsfascism, känns kanske inte helt fräscht. Faleijs Finest tvekar dock inte en sekund: Ovansiljan är Sveriges ishockeymecka. Läs mer i vår artikelserie om du inte tror oss.

Den första kontakten mellan puck och klubba i Dalarna skedde 1931 på Saxvikens naturis utanför Morastrand. Den improviserade leken utgjorde starten för den ishockeykultur som fortfarande präglar Ovansiljan. Få begrepp har dock urholkats lika mycket som ”ishockeykultur”. Snart sagt varenda håla med ett hockeylag 30 år eller äldre brukar hävda sin unika kultur. Man framstår lätt som en patetisk figur om man framhärdar att just Mora och Ovansiljan ingår i de regioner som faktiskt har en äkta ishockeykultur. Nyrika klubbar med nya ishallar har antagligen ett hånflin i ansiktet när en mossig mas kommer dragandes med snack om kultur och historia. Men här i Ovansiljan vet vi att klubbdirektörerna i jippoklubbarna gråter sig till sömns varje kväll. Dom vet att vi har det enda som inte kan köpas för pengar…en själ!

Inte bara det faktum att det spelats organiserad ishockey i snart 70 år i Ovansiljan utan det engagemang och den mängd klubbar som figurerat genom åren visar på något speciellt. Detta evinnerliga tacklande, svettande, skjutande och tvättande av matchtröjor sitter ingrott i timmerknutarna. Man kan höra slagskotten eka även vid gistna och sedan länge övergivna rinkar.

Efter att Gunnar Faleij trängt undan bandyn i Mora spred sig ishockeyn snabbt i Ovansiljan, och inom några få år till resten av Dalarna. På 40-talet fanns enligt dåtida tidningsuppgift 23 lag i ”Moraserien” (troligtvis liktydigt med ”Byalagsserien”). För att visa på den mångfald av klubbar som fanns i Ovansiljan under ishockeyns guldår kommer vi här att presentera en kort historik om olika klubbar, både aktiva och sedan länge insomnade.


/ PeO Mattson