Kingen, att klä sig i svart rockar inte!  
Dressed for succsess!

Enligt myten spelade de första NHL-lagen i ljusa dräkter hemma och mörka dräkter borta därför att man inte hade tid att tvätta ur blodfläckarna när lagen var på turné. Detta är en praktisk aspekt av att välja kulör på matchstället. Kan det finnas psykologiska skäl också? Kan man ingjuta skräck i motståndarna genom att dra på spelarna svarta dräkter? Räcker krafterna längre i en hurtigt röd dräkt? Är man på förhand stämplad som fairy i en lila sparkdräkt?

Faleijs Finest har kollat lagen i de högsta serierna i Sverige. Lagen är kategoriserade efter den dominerande färgen på lagets matchställ och vi har inte tagit hänsyn till reservstället. Vidare har vi gjort en värdering av lagen grundad på de sportsliga resultatens utveckling satt i relation till förväntningar och uttalade mål. Författaren har godtyckligt valt och vrakat bland de senaste tre säsongernas deltagande lag i Sveriges två högsta ligor. Urvalet har helt skamlöst gjorts för att passa författarens egna syften. Vi begränsar oss till de senaste tre säsongernas resultat därför att styrkan i en förening kan svänga snabbt. En liten tjuvkik har också gjorts i årets säsong trots att den bara är 14-15 omgångar gammal när detta skrivs.

De 44 lagen i elitserien och allsvenskan använder sig av sex färger i olika nyanser. Föga förvånande är röd den populäraste färgen:
Färg
Antal lag
Andel i %
Röd
18
41
Svart
9
21
Blå
7
16
Vit
5
11
Grön
4
9
Lila
1
2

 
Röda lag
Kommentar
V/F
Almtuna IS
Tog 02/03 klivet upp till NHA, en ambitiös klubb med visst flyt. Torskar ganska mycket men ger sig aldrig ändå, snart kommer framgångarna. Väntar på en ny superarena. Men vem är egentligen bäst i stan?

Vinnare

Bodens IK
SA och kvalserien 01/02 gav känningar av det gamla tuffa Boden. Det var tyvärr en tillfällighet, nu harvar man runt i ingenmansland igen.
Förlorare
Frölunda Indians
Bäst i Sverige trots den missade finalen förra året? Barndomens skitlag har gått och blivit ordentliga. Slut på trassel, in med publik, storstjärnor och stålar. Fast klubbmärket var avgjort snyggare förr.
Vinnare
Halmstad Hammers
Resultaten motsvarar inte förväntningarna och intresset sviktar. Var det nån som sa konkurs? Är det nån som skulle bli ledsen? Trodde inte det heller.
Förlorare
Huddinge IK
Trots spel i play-off 02/03 känns laget avslaget och långt från storformen på tidiga 90-talet. Klubben har hamnat i en roll som inte bär någonstans, inte nedåt men heller inte uppåt.
Förlorare
MoDo
Finalförlusten 01/02 satte nog djupa spår i Ö-vik. MoDo är ganska pålitliga och placerar sig skapligt i tabellerna men ändå svävar något av en konstant besvikelse över klubben. Årets elitserie tyder på en vändning, dessutom väntar ny arena.
Vinnare
Mora IK
Allsvenskans kungar har äntligen vidgat sina domäner. Vi fans har haft mycket kul i 1:an och allsvenskan men visst duger väl elitserien bra den också.
Vinnare
Mörrum GoIS
Säsongen 02/03 såg gojset ut att kunna bli en frisk fläkt i hockeysverige men sedan tog det stopp. Play-off förlusten mot Björklöven var senaste toppinsatsen från Blekinge.
Förlorare
Nybro Vikings
NIF blev snabbt en etablerad allsvensk klubb även om man har långt kvar till toppen. Inga storverk uträttade ännu men bra drag i Viktoriahallen. Det känns som att klubben ligger och laddar.
Vinnare
Piteå HC
På senare år ganska klena insatser av en ambitiös klubb, trots play-off 03/04. Det finns en vilja och stolthet i Piteå men den manifesteras aldrig ordentligt.
Förlorare
Skövde IK
Skövde har varit på gång länge och äntligen fick publiken belöningen för den långa väntan. Snart fattas bara IK Westmannia för att gamla division 1 västra ska vara återförenad.
Vinnare
Södertälje SK Dagarna som hoppjerka i seriesystemet må vara räknade men när i h-e ska SSK spela slutspel? Inte denna säsong i alla fall. Och inte nästa heller Förlorare
Team Kiruna IF Salmings ättlingar har svårt att få talangerna att räcka till och spelar numera i division 1. Vemodigt men logisk Förlorare
Tegs SK Bakom Almtuna tog anonyma Teg den andra platsen i kvalet till NHA och tycks bita sig kvar. Klassikern har en liten skara trogna fans trots lokalkonkurrensen och lyckas på något sätt överleva och spela bra. Vinnare
Timrå IK Sistaplatsen 01/02 känns oändligt avlägsen. Ett långt och ambitiöst arbete har gett utslag med besked, en succé. Självförtroendet ligger minst i Mike Tyson-klass Vinnare
Vallentuna BK VBK kämpade länge och väl i allsvenskan innan man åkte ur med flaggan i topp förra året. Hade man bitit sig fast kunde man ha varit andra eller tredje bästa 08:a Förlorare
Växjö Lakers Laget gick som en ångvält genom kvalet till SHL och har fortsatt stark medvind. Största framgången hittills play-off 2 säsongen 03/04. Liten Hammers-varning dock, men ännu så leker livet i Lakerdome. Vinnare
Örnsköldsviks SK Kanske historiens mest meningslösa serieavancemang skedde då laget kvalificerade sig för NHA 02/03. Lika saknade vid sortin som när BK Häcken åker ur allsvenskan i fotboll. Hårt men sant. Förlorare
Resultat
9
Vinnare
 
9
Förlorare

 
Svarta lag
Kommentar
V/F
AIK
Har någon klubb blivit värre förnedrad någonsin? På någon planet? Tur att klubbfärgen är svart så den inte går att svärta ner. Gnaget kommer nog igen men hur länge ska vi få vänta?

Förlorare

Brynäs IF
Nej, nej, nej!
Förlorare
Luleå HF
Luleå är själva definitionen av trist mittenlag. Riv, slit och stök utan charm. Alltid snabbt respass ur SM-slutspelet.
Förlorare
Malmö IF
Skitsäsong staplas på skitsäsong trots fina namn i truppen. Varför kan dom inte organisera en ishockeyklubb i Malmö, Sveriges tillväxtregion nr 1? Kapitalförstöring.
Förlorare
Nyköping Hockey
Det gamla succélaget är på dekis trots en fin arena. Ekonomin lika risig som spelet. Vad vill Nyköping egentligen? Farmarlag eller elitserien?
Förlorare
Skellefteå AIK
Alltid med i toppen på andraligan men trots riktigt bra spel slutar säsongerna som vanligt i besvikelse. Wernblom gör knappast någon skillnad i år heller.
Förlorare
Tranås AIF
Tranås var jobbiga att möta ett tag men sen dök laget snabbt och har inte setts till i SHA sedan 02/03. Är närheten till Linköping jobbig tro?
Förlorare
Västerås IK
Att på några få år kravla sig upp ur träsket till superallsvenskan 03/04 imponerar. Invånarna i Västerås kräver elitseriehockey. Förr eller senare kommer dom att få det.
Vinnare
HC Örebro
Efter några säsongers harvande i bottenskikten kom genomklappningen i fjol då man åkte ur allsvenskan. Den aura av kvartersgäng som låg över klubben var nog inte bara inbillning.
Förlorare
Resultat
1
Vinnare
 
8
Förlorare

 
Blå lag
Kommentar
V/F
Bofors IK
Värmlänningarna är alltid med där framme med fina placeringar. När ska man få nosa riktigt nära på elitserien?

Vinnare

Djurgårdens IF
Dryga Stockholmare som alltid är bra trots relativt anonyma trupper. Klubben har vinnarkänslan inpräntad i själen. Inga vinner skitmatcher lika självklart som DIF. Man bara måste hata dom.
Vinnare
Gislaveds SK
Ett minst sagt konstigt lag. Varvade kvaliteter på insatserna och sladdade på dubbfria däck ur SHA 01/02 till ett ovisst öde.
Förlorare
HV71
Risig inledning på årets säsong men SM-guldet glänser fortfarande. Lite kul ändå att snåltarmen gav rännskita och att klubben var tvungen att börja pröjsa för lockutspelare.
Vinnare
Linköpings HC
Lite vingligt på vägen dit men nu är man med i toppen. Finns uthålligheten bland sponsorerna och publiken kan LHC bli ett nytt Färjestad (huga, vilka rysningar!)
Vinnare
IK Oskarshamn
Placerade sig visserligen som jumbo i superallsvenskan 03/04 men totalt sett en vinnare. Nya ishallen naturligtvis ett plus. Klubben måste dock börja leverera toppresultat i SA snart om inte stagnationen ska komma.
Vinnare
Sundsvall Hockey
En tuff klubb som slåss lokalt mot Timrå. SA 03/04 och play-off de två senaste säsongerna är starkt. Hela existensen liksom spelet präglas av chans. Alla gillar en gambler.
Vinnare
Resultat
6
Vinnare
 
1
Förlorare

 
Vita lag
Kommentar
V/F
IFK Arboga
Slog visserligen ut Bofors i play-off 02/03 men i övrigt klarar laget bara visa mediokra resultat. Hockeyfebern som härjade stan för några år sedan har mattats. Dags att slopa avtalet med LIF?

Förlorare

Leksands IF
Att som nykomling ta sig till SM-slutspel 02/03 var en bragd till och med i moringarnas ögon. I övrigt har LIF de senaste åren mest liknat kattskit.
Förlorare
Tierp HK
Upplänningarna fick glänsa en tid och blev mardrömsmotståndare för Mora. 01/02 verkar dock bli sista tiden i finrummet för lång tid framöver.
Förlorare
Troja/Ljungby IF
En gång i tiden en elitseriekandidat, nu en klassiker på dekis. Kanske visar klubben svaga tecken på uppgång, vi får se. Rykta hingsten och kämpa vidare Troja!
Förlorare
Team Uppsala HC
En kaxig målsättning (ES inom sju år!) av en klubb som kommer från ingenstans har vi sett förut. Märkligt är att Uppsala trots jordens risigaste ekonomi håller tidsplanen! Ska det bära eller brista…?
Vinnare
Resultat
1
Vinnare
 
4
Förlorare

 
Gröna lag
Kommentar
V/F
IF Björklöven
Ny arena och spektakulära värvningar gav bara en nervös tillvaro. Gamla fina Löven är inte längre mycket att hänga i julgranen

Förlorare

Hammarby IF
Oerhört starka i grundserierna men resultaten vill inte komma när det gäller. Har aldrig varit riktigt nära det tydligt uttalade elitseriemålet. Bäst i stan på snygg annonsering dock. (Vadå? Alltid något!)
Förlorare
Rögle BK
02/03 var den starkaste säsongen på många år, i övrigt har man inte nått upp till förväntningarna. Ängelholm (och Helsingborg?) längtar efter att kunna utmana Malmö igen men det ser svårt ut. Kom igen RBK!
Förlorare
Tingsryds AIF
TAIF var riktigt jäkla bra ett tag och utmanade LHC i jakten på ES. Polisen fick som bekant anledning att hälsa på kansliet så nu vet vi inte när Dackehallen åter blir fylld av drabbningar i de högre serierna.
Förlorare
Resultat
1
Vinnare
 
4
Förlorare

 
Lila lag
Kommentar
V/F
Färjestads BK
Alltid med i toppen, alltid guldkandidat. Tre finaler de senaste tre säsongerna är naturligtvis outstanding. Förfogar över Sveriges mest osympatiska klubbledning.

Vinnare

Resultat
1
Vinnare
 
0
Förlorare

Den lila gruppen bedömer vi inte eftersom underlaget är för litet.

Slutsats

Rött kändes innan sammanställningen som en vinnarfärg. Enär färgen är den mest populära får man också det mest utslätade resultatet här med nio vinnare och nio förlorare. Fifty/fifty som engelsmännen säger. Det är alltså lite mesigt att spela i rött. Ungefär som att beställa en röd Volvo när du kunde köpt en blå Bugatti.

Svart är tufft men inte att rekommendera för lag med ambitionen att vinna matcherna. En vinnare och åtta förlorare gör att du löper 89 % risk att förlora bara på grund av färgen!

Blå trodde författaren var en skrattretande kulör på ett ishockeylag men det var fel. Sex vinnare och en förlorare är klart positivt.

Grönt har alltid varit snyggt på ishockeylag trots att det känts mer som en fotbollsfärg. Kanske skulle Bajen bara ägna sig åt fotboll? Noll vinnare och fyra förlorare går inte att snacka bort.

Vit då? Fågel eller fisk? Svaret blev fiskpinne. En vinnare och fyra förlorare är ingen kul fördelning.

Om du står i begrepp att grunda en ishockeyklubb, eller om du är en miljardär som funderar på att köpa ett lag, välj ett blått lag. Om du ändå tvekar kan du köra middle-of-the-road och välja rött. Välj för helvete inte svart eller grönt.

Slut

PeO