Våra tappra galler, förlåt, masar!

Mora IK i Alperna
Trodde du att Manchester United hade kommit på nåt nytt när dom drog i väg med hela laget på turné till Asien och USA? Nix, det var resultatet av benchmarking och Mora var förebilden. Redan 1948 drog Gunnar Faleij & co ut på europaturné och året efter bar det av igen, den gången till Alperna!

1948 - Nederländerna
Den sjunde februari 1948 packade Morapuckarna in sig i tåget som skulle ta laget ner på kontinenten. Att dra i väg på en sån här resa strax efter kriget var inte nåt varje kvartersgäng företog sig. Gunnar Faleij, Hans Ebemark och de andra krafterna bakom laget var driftiga herrar och efter att det löste sig med ledigheter och finansiering för spelarna bar det av. Målet var Nederländerna där laget sulle möta tre holländska klubbar. Mora Tidning skrev: "Holländana är ett skridskoåkande folk och är ingalunda så oerfarna i pucksporten som man kan frestas tro."

Programmet:
04/2 Avresa
10/2 TYSC-MIK (Tilberg)
11/2 Haag-MIK (Haag)
12/2 Isvogels-MIK (Amsterdam)
14/2 Hemresa
15/2 Vänersborg-MIK
??/2 Trollhättan-MIK
16/2 Hemma i Mora igen

Resultaten:
MIK-TYSC slutade 19-1 (4-0, 4-0, 11-1) i regn och 11°C inför 3000 entusiastiska åskådare på konstisbanan.

MIK-Haag slutade 3-0 inför 3500.

MIK-Vänersborg 6-3.

MIK-Trollhättan 22-3.

Resultaten pekar mot att grabbarna i Trollhättan faktiskt var mer oerfarna puckare än holländarna. Tydligen fick klubben smak för den här typen av resor för med Faleijs kontaktnät till hjälp fick laget åka på turné även året efter.

1949-Alperna
Den här gången återvända laget till sina nyfunna vänner i Nederländerna (som man var ofina nog att köra över lika enkelt den här gången) men resan sträckte sig ända ner till Alperna med en sväng förbi Paris.

Programmet:
09/2 HHVC Haag-MIK
10/2 Fransk/holländsk kombination-MIK (Haag)
13/2 Schweiziska B-landslaget-MIK (Arosa)
17/2 Schweiziska B-landslaget-MIK (Neuchtel)
15/2 Vänersborg-MIK
19/2 Racing Club-MIK (Palais des Sports, Paris)
22/2 Haag-MIK

Resultaten:
MIK-
HHYC Haag, 11-4
MIK-Fransk/holländsk kombination, 10-0
MIK-Schweiziska B-landslaget, 1-6
MIK-Schweiziska B-landslaget, 2-2
MIK-Racing Club, 6-10
MIK-Haag, 10-2

Bilderna nedan från 1949 är klickbara.


Glada gossar poserar på järnvägsstationen i Arosa. Alla spelare bar klubbkavaj med vår snygga sköld samt matchande byxor. Gunnar tillät inget svineri i samband med ishockeyn så klädseln skulle naturligtvis vara proper även den.Fortfarande lika glada.

 

 

 

 

 

 

 


Herrar och damer framför några berg som kanske, kanske står sig i jämförelse med Gesunda men inte riktigt. Damerna på resan var alla iklädda mörkgröna tjusiga jackor.

 

 

 
Jojo, det går väl an att vara stöddiga innan match!

 

 

 

 

En helt OK skjuts i ett helt OK landskap.

 

 

 

 

 

En moring stajlar med klubban inför blickarna från en docksöt Mädchen.

 

 

 

 

 

 


Den här lagbilden skickades som vykort hem till Sverige. Avsändaren skrev: "Hej på er där hemma. En schweitzisk hälsning igen. Matchen idag blev 6-1 till Schweitz. Våra pojkar hade känningar av luften. Annars är allt väl. Hälsningar från hela gänget."

På bilden ser du från vänster:
Folke Gustavsson, Erik Pettersson, Åke Nilsson, Bror Finns, Kenneth Johansson, Erik Granath, Mas Åke Larsson, Bror Andersson, Gösta Holmberg, Lennart Holm, Sven Kristoffersson och Stig Johansson

Inför matchen hade arrangören marknadsfört Mora som Svenska mästare. Ett exemplar av den affischen finns i original i puben på FMMA.


Förlagan till Segertåget?

 

 

 

 

 

Några blyga kullor, troligtvis i den eleganta Appallarinken i Amsterdam.

 

 

 

 

 

 


Being streetwise in Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 


I väntan på tåget i Hamburg.På väg hem.

 

 

 

 

 

Alla bilder är privata och utlånade av familjen Ebemark. Tack till Maria för hjälp med scanningen. Tack till Marc för forskningen i källaren på KB.

Fler bilden, både från 1948 och 1949 tages tacksamt emot. Om du kan indentifiera personerna på bilderna får du gärna höra av dig. Sitter du dessutom inne med mer heltäckande historik eller anekdoter från resorna får du gärna ta kontakt med redaktionen. Fakta runt matcherna är också av intresse.

Skriv till PeO Mattson på den här adressen.


/ PeO Mattson