morahead
 

20 saker du kan göra för din klubb
Vi moringar är drabbade av passionen för Mora IK olika hårt. Somliga är renodlade kaffemuggssupportrar* andra liftar runt halva Sverige för att se Mora spela en glåmig tisdag i november. Om du känner att du är ett fan så är du också ett fan. Ingen kan ta ifrån dig rätten att kalla dig fan även om du inte sett laget spela på två säsonger eller aldrig löst ett medlemskap. Känslan sitter i hjärtat, inte i säsongskortet.

Janne Simons brukar säga att ishockey är en sport som avgörs på en is 60x30 meter stor. Men den avgörs även på läktarna, i souvenirbutiker, i kiosker, i restauranger, i pubar, i konferensrum och i medlemsregister. Mora IK är fortfarande en klubb med relativt små marginaler som verkar i ett udda geografiskt läge. Därför behöver klubben aktiva fans. Det är dags att vara supporter inte bara i hjärtat utan i också handling. Du kan göra massor av stora och små saker för din klubb. Det bästa råd jag fått i min yrkeskarriär lyder "Gör nu!". Därför utmanar jag er alla som är moringar att göra minst en sak på den här listan redan den här veckan. Gör nu!

1. Gå på match
Det absolut bästa du kan göra för Mora IK är att köpa biljett och gå på hemmamatch. Skippa Idol och annat trams på TV och träffa riktigt folk i FMMA i stället. Vilken är nästa hemmamatch? Skriv in den i almanackan, gå till ATG-kiosken och köp en biljett.

2. Betala medlemsavgiften
En hög medlemssiffra ger inte bara friska pengar in på kontot utan är också värdefull prestige för klubben. Postgirokonto 32 09 26-9, 250 kr per år eller 400 för hela familjen. Vad väntar du på?

3. Klä upp dig
Ta som regel att aldrig lämna hemmet utan något som markerar att Mora IK är ditt lag. En tröja, halsduk eller en pin fungerar som marknadsföring samtidigt som det gör dig lite rakare i ryggen och sätter studs i dina steg.

4. Köp en Morasouvenir
Snart är det jul. Det måste finnas åtminstone en pryl i shopen som passar till en av dina släktingar. Köp den.

5. Ta med dig en kompis på match
Ni som gick på ishockey i Mora Ishall under 80-talet minns säkert speakerns återkommande uppmaning "...och till nästa hemmamatch tar du med dig en kompis.". Det ligger mycket i det. Övertala din halvintresserade kompis att hänga med, lova morsan att du bjuder på fika i pausen om hon hänger på.

6. Enkronan - autogiro
Kontakta Mora IK och anslut dig till Enkronan. Varje dag dras en krona från ditt konto. Så lite att du inte märker det, men sammanlagt en bra slant till klubben från alla anslutna.

7.
Lös medlemsskap i Drakarna
Det är betydligt enklare att hålla igång en bra supporterklubb med regelbundna inkomster. Bankgiro 5827-8029, 150 kronor per år.

8.
Rekonditionera bilen
Köp en Moradekal och montera på din bil. Oslagbar marknadsföring när du drar på semester. Oslagbar signal om sammanhållning på hemorten. Oslagbart snyggt.

9.
Stöd sponsorerna
Det ligger mer allvar än man kanske kan tro bakom Faleijs Finest´s konsumentguide. Orkar du inte hålla reda på vem som sponsrar vad kan du åtminstone hålla en enkel regel: handla lokalt. Genom att inte åka till Kupolen eller Valbo har du sannolikt stöttat Moras sponsorer och undvikit fiendens stödtrupper.

10. Ställ dig i klacken
Ta dig i kragen och anslut till klacken. Ta det en liten bit i taget om du behöver men pröva minst en gång den här säsongen att stå mitt i smeten. Det är du skyldig alla som jobbar med Drakarna. Har du säsongskort på sittplats kan du offra minst en match per år för att stå i klacken. Glöm inte att sjunga också när du ändå är där.

11. Bär alltid matchtröja på match

Det ser bra mycket trevligare ut med en publik iklädd matchtröjor än skinnjackor. Med matchtröjan på lämnar du ett viktigt bidrag till stämningen i hallen.

12. Ge kritik till Mora IK
Har du fått dålig service, svarar inte klubben på dina e-brev eller är dina bokningar bortslarvade? Gnäll inte vid fikabordet på jobbet utan tala om direkt för berörd personal varför du är missnöjd. Det kan vara läskigt att påpeka brister men utan feedback är det hart när omöjligt för klubben att bättra sig.

13. Ge beröm till Mora IK
Har du fått extra bra service, höll middagen i FMMA ovanligt bra kvalitet, fick du hjälp utöver det vanliga av personalen på kansliet? Berätta för berörda att du var extra nöjd med bemötandet och servicen, det är sånt som ger människor energi till ännu bättre insatser.

14. Var en god ambassadör
Som supporter kan du aldrig frånsäga dig ambassadörskapet för Mora IK även om det inte är formellt. Håll stilen både på bortamatcher och hemmamatcher, sup inte ner dig och håll dig utanför bråk. Media och ryktet har en tendens att dra alla fans över en kam och då sätts normen efter de fans som uppträder sämst. Uppför dig som folk helt enkelt.

15. Klappa händerna
Nästa match ska du klappa händerna i takt med klacken. Det törs du. Alla älskar när det är fullt drag i FMMA. Vi borde kunna ha fullt drag jämt, i varje match! Vem vet, snart sitter du där och sjunger med i ramsorna också.

16. Nätverka
Håll ögonen öppna efter sponsorer och andra presumtiva partners till Mora IK. Ser du en öppning för ett sponsorkontrakt eller hör om en idé som skulle passa Mora IK så tveka inte att förmedla kontakten. Mingla, snoka, fråga.

17. Plugga på om Mora IK
Lär dig mer om din klubb. Läs på om historiken, klubbens höjdpunkter och kända spelare. Bilda dig en uppfattning om lagets statistik, målskyttar och assistligan. Nästa gång en frånskild, lönnfet Siljansnäsbo kommer fram på krogen och är dryg kan du enkelt avväpna hans argumentation tack vare att du har koll. Hur många egna produkter har Mora? Kolla upp det.

18. Anmäl dig som volontär
Hjälp din klubb samtidigt som du får lära dig nåt nytt och träffa nya människor. Är du inte beredd på att sälja kaffe varje match hela vintern så kan du kanske lova fyra matcher?

19. Ge spelare och ledare en klapp på axeln
Här gäller det att använda både förnuft och känsla. En del spelare vill kanske inte alls ha någon kontakt med fansen, andra blir glada av att få höra uppmuntrande ord. Träng dig aldrig på men var heller inte rädd för att tala om att du tycker vederbörande är duktig. Snacka aldrig med spelare när du är full.

20. Täpp till skvaller
Djungeltrumman är snabb på små orter. För inte vidare skvaller och rykten om spelare och ledare. Det kan skada mer än du någonsin anar.


*"En kaffemuggssupporter åker inte en meter
för att se någon match i grundserien. Han går nämligen inte alls, men kan i undantagsfall låta sig bjudas på någon avgörande finalmatch eller liknande."/Marc

/Faleijs Finest genom PeO Klarström